Blog

ápr.
27
Fi relé, ÁVK

Több elnevezéssel is találkozhatunk Magyarországon, ha ezekről a védőkapcsolókról beszélgetünk: fi-relé, áramvédő kapcsoló, életvédelmi relé, ÁVK. A helyes és szabványos kifejezés: áram-védőkapcsoló. Az angol megnevezése residual current device azaz RCD. Fi-relét közvetett érintés ellen, meghibásodás következtében létrejövő áramütés megelőzésére fejlesztették ki. 

Villanyszerelő
ápr.
18
Villanyszerelő

A villanyszerelő olyan munka, amit csak szakszerúen lehet elvégezni, mert a kontár munkával kárt lehet okozni emberéletben és a lakásban is.  

ápr.
9
Új hálózat kiépítése, bővítése

A legokosabb döntés, ha a lakásba való beköltözéskor, lakásfelújításkor végeztetjük el az elektromos hálózat állapotfelmérését is, illetve amennyiben szükséges a hálózat felújítását. Ez bár nem olyan látványos, mint a szoba falának kifestése, vagy egy új konyhabútor, mégis nincs bosszantóbb és költségesebb, mint ha pár hónappal a lakásfelújítás után derül ki, hogy az elektromos hálózatot muszáj felújíttatni, mivel az új fogyasztókat nem képes kiszolgálni a régi, elavult hálózat.

 

Biztonság
ápr.
9
Biztonság

Biztonság szempontjából érdemes gondolni rá akkor is, ha égett műanyag szag terjeng a lakásban, sercegő hangokat hallunk és vibráló, villogó lámpát látunk a lakásban, sötétben halványan izzó kötődobozt, vagy szikrázó konnektort észlelünk. A régi hálózatokon se földelés, se életvédelmi relé nincs általában. Ma már kötelező. De ami még fontosabb, hogy ezek beépítése megnyugtató a biztonságunk érdekében.

szept.
12
Csatlakozóaljzatok és csatlakozódugók

A háztartási és hasonló célú felhasználásra szánt csatlakozódugók és -aljzatok lehetővé teszik, hogy a különféle villamos fogyasztókészülékek csatlakoztathatók legyenek a váltakozó áramú energiaellátó rendszerekhez.
A dugó általában egy villamos fogyasztókészülék csatlakozóvezetékére van szerelve, a csatlakozóaljzat pedig az épület szerkezeti részeihez van rögzítve, és csatlakozik az épület installációs energiaellátó hálózatához.