Lakások újrakábelezése

Lakások újrakábelezése

Lakások újrakábelezése

Lakások, panel lakások, családi házak villamos hálózatának tervezése és kiépítése. 

Vannak azért olyan lakások, amelyekbe megfelelő vastagságú alumínium vezetéket használtak, így ezek még néhány évig biztonságosak maradnak. Ha viszont egy ilyen lakásban kiemelkedően magas fogyasztású eszközöket használ valaki, akkor nem kerülhető el a vezetékek cseréje ugyanis az alumínium vezetékek ezt már nem fogják bírni, tűz-és életveszély alakulhat ki. Ilyen berendezések például a villanytűzhely, villanysütő, szárítógép, több klímaberendezés és még néhány nagy teljesítményű konyhai eszköz. Ipari eszközöket nyilván nem fog senki panelban használni.
Van azonban három nagyon fontos lépés, amit minden panellakás hálózatán el kell végezni, akkor is, ha most még nem indokolt a vezetékezés teljes felújítása.

A biztosítótábla kicserélése. A lakásban található vezetékeket megfelelően méretezett kismegszakítókkal kell ellátni. A régi biztosítéktáblák, elavult kismegszakítók és a korszerűtlen olvadóbiztosítékok már nem képesek korszerűen és hatékonyan ellátni a feladatukat, tehát egyáltalán nem gondoskodnak a biztonságról. Tűz- és balesetveszélyesek, azonnal cserélendők!

Fi-relé, azaz áramvédő kapcsoló beépítése (ÁVK). Ezt az eszközt hibaáram védő relének vagy életvédelmi relének is nevezik. A feladata nem az, mint az egyszerű kismegszakítóké, hogy a túláram ellen védjen, hanem az, hogy az életet védje. Ha egy eszköz nem megfelelően veszi fel az áramot és lehetséges, hogy áramütést okoz, akkor az Fi-relé szétkapcsol. Halálos sérülést egy 70 MillmAmper erősségű áramütés már képes okozni. Az Fi-relé 30 milliAmpernél nagyobb hibaáramot nem enged meg a fogyasztó felé, így akadályozza meg, hogy egy meghibásodott eszköz halálos áramütést okozzon. Az Fi-relé bekötése már szabványszerű, az újabb biztosítótáblákon alaptartozék, de sürgősen pótolni kell ott, ahol még nincs.
Elektromos kötések felújítása. A panelek alumínium vezetékeinek kötését elavult eszközökkel végezték, melyek mára szabálytalanná váltak, valamint a legtöbb esetben elöregedtek, fellazultak. Ez nagy károkat okozhat az elektromos berendezésekben, valamint tűz-és életveszélyesek is lehetnek. Érdemes mielőbb szakembert hívni és felújíttatni ezeket.